کلیات گیاه شناسی عناب درختی است که ارتفاع آن تا 8 متر می رسد نوعی از این درخت مستقیم و باریک است و نوعی دیگر بصورت کج و معوج بالا می رود . عناب بومی مناطق گرمسیر است کشت آن در شمال آفریقا ،جنوب اروپا و نواحی مدیترانه رواج درد . برگهای این درخت کوچک ، زیبا ، شفاف ،متناوب و دندانه دار است . گلهای آن کوچک و برنگ سبز مایل به زرد می باشد. میوه این درخت که عناب نامیده می شود برنگ قرمز و بشکل تخم مرغ ودارای یک هسته است . طعم عناب کمی شیرین است | ||
ترکیبات شیمیایی:
عناب دارای لعاب فراوان ف حدود 5% مواد پروتئینی ، 4%مواد قندی و مقدر زیادی ویتامین C و املاح می باشد . در عصاره آبی چوب عناب اسید زی زی فیک و اسید زی زی فوماتیک وجود دارد . | ||
خواص داروئی:
عناب از نظر طب قدیم ایران معتدل است . البته ابو علی سینا اعتقاد داشت که عناب کمی سرد است . 1)عناب بدلیل داشتن لعاب زیاد نرم کننده سینه است 2)ملین است مخصوصا اگر آنرا با آب و یا شیر بجوشانید 3)ادرار را زیاد می کند 4)عناب آرام کننده اعصاب است 5)خون را تمیز می کند 6)ضد سرفه است 7)خواب آور است و بیخوابی را برطرف می کند 8)جوشانده پوست درخت عناب داروی ضد اسهال است 9)آسم وتنگی نفس را برطرف می کند 10)برای معالجه و التیام زخمهای کهنه گرد ریشه خشک شده عناب را روی آنها بپاشید . 11)هسته عناب خواب آرو است 12)خستگی شدید را برطرف می کند 13)رشد موی سر را زیاد می کند 14)جوشانده عناب گرفتگی صدا را برطرف می کند 15)جوشانده عناب برای سرفه و درد سینه مفید است 16)برای برطرف کردن ورم چشم ، عناب را به چشم بمالید 17)دستگاه هاضمه را تقویت می کند 18)حافظه را تقویت می کند 19)کم اشتهایی را برطرف می کند 20)هرگاه که احساس غمگینی کرده و رگیه یم کنید یک فنجان دم کرده عناب لبخند به لبهای شما می آرود 21)و بالاخره برای درمان سرطان آب عناب را با کاهو بخورید . | ||
طرز استفاده:
جوشانده عناب : 50 گرم عناب را در یک لیتر آب ریخته و بجوشانید تا حجم آن دو سوم شود. جوشانده عناب و جو : 14 دانه عناب را با 25 گرم جو پوست کنده مخلوط کرده و در 2 لیتر آب ریخته و آنقدر بجوشانید تا جو باصطلاح شکفته شود و 1/5لیتر آّب باقی بماند . این جوشانده را بگذارید تا ته نشین شود . سپس روی آنرا بردارید و بنوشید . خیس کرده عناب : تعداد 20 دانه عناب را با 30 دانه مویز دانه گرفته و 30 دانه سپستان و 17 گرم شاخه گلدار بنفشه در نیم لیتر آب خیس کنید و بگذارید تا صبح بماند سپس آنرا صاف کرده و با 50 گرم شیر خشت و 50 گرم ترنجبین مخلوط کنید تا کاملا حل شود سپس قدری گلاب به آن اضافه کرده و بنوشید . | ||
مضرات :
عناب در اشخاص سرد مزاج تولید گاز و نفخ می کند . اینگونه اشخاص باید عناب را با شکر و مویز بخورند . ضمنا عناب نیروی جنسی را کم می کند بنابراین باید با غذاهای محرک مانند عسل خورده شود . |