بهمن

بهمن

ریشه گیاهی است که بسته به رنگ آن بهمن سفید یا بهمن سرخ گفته می شود به فرانسوی گیاه را ؟ و ریشه آن را ؟ نامند و به انگلیسی آن را انواع ؟ می شناسند گیاهی است از خانواده ؟ نام علمی آن ؟ و مترادف های آن ؟و؟ می باشد این ریشه را در هند نیز به نام سفید بهمن نام می برند . در کتب طب سنتی وقتی از ترکیب داروها ذکر می شود در مواردی از بهمنان نیز نامبرده می شود منظور  بهمن از آن روغن می گیرند ؟ گویند این میوه در این کتاب با نام حب البان آمده است

مشخصات

بهمن گیاهی است دو ساله به رنگ سبز پریده . ساقه آن افراشته ، قسمت بالای ساقه با شاخه های زیاد چتری است و بلندی گیاه 40-30 سانتی متر می باشد برگهای آن با بریدگی پهن کمی زبر با رگبرگهای برجسته ای است سطح برگ پوشیده از تار سفت خار مانند می باشد گلهای آن زرد با دم گل نسبتا داراز پوشیده از برگچه هایی که مجموعا به صورت مخروطی در آمده که راس آن یک دسته گل قرار دارد ریشه آن که در طب سنتی مستعمل است نسبتا ضخیم  عمودی شبیه هویج و کوچکتر ولی سخت و ناهموار  و ناصاف است و دونوع دارد یکی به رنگ ززرد روشن یا سفید و دیگری به رنگ سرخ رنگ است و طعم آن کیم شیرین می باشد این گیاه از گیاهان بومی ایران است در ایران و در گوتوند در غرب در کردستان ، اشتران کوه ، کرمانشاه ، همدان و نواحی مرزی غرب و  همچنین در جنوب فارس در چرمکان و کنار تخت دیده می شود .

ترکیبات شیمیایی

از نظر ترکیبات شیمایی در ریشه گیاه وجود یک ماده متبلور تلخ به نام لاکتون بهنین تایید شده است .

خواص کاربرد

در هند از ریشه بهمن برای تقویت نیروی جنسی ، برای معالجه یرقان و ناراحتی های سنگ مثانه در بدن تجویز می شود . ریشه بهمن از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی گرم و خشک است و بهمن سرخ گرمتر است و از بهمن سفید از خواص بیشتری استفاده می شود و عده ای از حکما  هر دو بهمن را گرم و تر می دانند از نظر خواص معتقدند که برای تقویت نیروی جنسی و زدیاد اسپرم بسیار مفید است و بدن را فربه می کند بازکننده انسداد مجاری عروق و برطرف کننده نفخ و گاز است برای سرد مزاجان داروی خوبی است و برای خفقان ، یرقان ، خرد کردن سنگ کلیه و مثانه بخصوص اگر با ادویه مناسب خورده شود ، بسیار مفید است بهمن  سرخ برای تقویت نیروی جنسی و انعاظ قوی تر  از بهمن سفید است اگر آن را در آب بپزند به طوری که خوب پخته شود ، مانند حلیم شود و آب آن را باشکر ناشتا بخورند برای فربه کردن بدن بسیار مفید است ، خصوصا اگر با بادام و نخود پخته و خورده شود ضماد آن با نمک تلخ و عسل برای درخشان کردن رنگ چهره زنان داروی بسیار نافعی است اگر بهمن سفید  با زعفران مخلوط و از آن شیافی تهیه کرده و در مهبل گذارده شود برای پاک کردن و خوشبویی رحم مفید است چون بهمن ها هر دو برای قسمت سفلای بدن مضر است توصیه می شود که با انیسون و کتیرا و عناب خورده شود مقدار خوراک از جرم بهمنها تا 10 گرم و از آب دم کرده آن تا 100 گرم است نا حدی که مقدار جرم دم شده از 10 گرم تجاوز ننماید هر یک از دو بهمن جانشین دیگری است و جانشین بهمن ها از نظر خواص هم وزن آنها تودری و نصف وزن آنها لسان العصافیراست جانشین بهمن سرخ درونج است و جانشین بهمن سفید زرنباد . مصرف بهمنها باید با نظارت پزشک متخصص انجام گیرد . توضیح: در متن فوق نامی از اصطلاح نمک تلخ برده شد . نمک تلخ را در کتب طب سنتی ملح المر نام می برند و این طور تعریف شده است که رنگ آن مایل به سفید و یا تیره و کمی زرد و از تمام اقسام نمک گرمتر است و آن را مخلوطبا صمغ زیتون برای التیام زخمها به کار می بردند حیلی مؤثر است و مقدار خوراک آن را در حدود 3-2 گرم ذکر کرده اند عده ای آن را قسمی ملح نفطی می دانند . نمک نفطی معدنی است به رنگ سیاه و بد بو که آن را می سوزانند تاسفید شود و مسهل بسیار مؤثری است و قی آور  می باشد مقدار خوراک آن تا 4 گرم است .

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد