کلمبو

کلمبو

ریشه گیاهی است که در بازار دارویی ایران به نام کلمبیا و کلمبو معروف است در ایران نمی روید ولی چون وارد می شود و در بازار ایران عرضه می گردد به ذکر مشخصات و خواص آن در این کتاب می پردازیم. این گیاه در کتب طب سنتی با نام ساق الحمام  آمده است  به فرانسوی ؟ و ؟ و ریشه گیاه در طب سنتی مصرف دارویی دارد ؟ و به انگلیسی ؟ و؟ و؟ نامیده می شود گیاه آن از خانواده ؟ نام علمی آن ؟ و مترا دفهای آن؟ و ؟ که از طرف گیاه شناسان مختلف نامگذاری شده است در مدارک علمی هندی نام اصلی گیاه را به شکل ؟ می نویسند.

مشخصات

گیاهی است علفی پایا و بالارونده که دارای ریشه های ضخیمی است که در طب سنتی مصرف دارویی دارد ومعمولا به شکل قطعات کوتاه استوانه ای شکل به قطر 5-2 سانتیمتر و گاهی به شکل قرصهاییبه قطر 10-8 سانتی متر و طول 6-3 سانتیمتر در بازار عرضه میشود سطح خارجی ریشه چین خورده ، زبر و ناصاف به رنگ قهوه ای و اگر شکسته شود مقطع آن به رنگ زرد مایل به سبز و خاکستری است بوی آن تهوع آور است طعم آن بسیار تلخ و پس از خوردن آن بزاق دهان را زرد می نماید وطن این گیاه افریقای خاوری و جنگلهای موزامبیک است.

ترکیبات شیمیایی

از نظر ترکیبات شیمیایی در ریشه گیاه مود عامله به نامهای کولومبین و پالمارین تایید سده است به علاوه آلکالوئید کولومبامین و جاتئوریزین و پالماتین  نیز در ریشه مشخص شده است تجزیه دیگری نشان می دهد که در ریشه گیاه علاوه بر آلکالوئید های یاد شده ماده ای به نام لاکتون پالماتین و ماده عامل تلخی به نام چاسمانتین و ماده عامل تلخ دیگری به نام کولومبین ، مواد دیزوژنین و کریپتوجنین موجود است.

خواص کاربرد

ریشه کلمبو از داروهای تلخ مقوی معده و معالج سوء هضم و اشتها آور است در موارد کم خونی و ضعف دوره نقاهت تجویز می شود اثر ضد تب و ضد استفراغهای عصبی دارد .در هند آن را به عنوان تونیک تلخ ، مقوی معده و برای معالجه اسهال خونی و ضعفهای مربوط به اختلالات دستگاه هاضمه مصرف می کنند. مقدار خوراک آن در مورد دم کرده 10 گرم ریشه را در هزار گرم آب جوش دم کرده و 200-50 گرم آن را می خورند. و از گرد ریشه به مقدار 4-5/0 گرم می توان خورد و از تنطور آن تا 10 گرم برای اشخاص بالغ در 24 ساعت است روش تهیه گرد کلمبو. مقداری ریشه کلمبو را به قدر مورد نظر گرفته خرد کرده در گرم خانه 40 درجه سانتی گراد می خشکانند و در هاون نرم کوبیده و از موبیز دارو سازی رد می کنند مقدار خوراک از این گرد 4-5/0 گرم است که برای رفع اختلالات عصبانی و ضعفی هاضمه و تقویت معده میخورند .تنطور کلمبو: ریشه کلمبو 1 واحد ، الکل 60 درجه 5 واحد . ریشه را در الکل به مدت ده روز می خیسانند و صاف می کنند مقدار خوراک از این تنطور برای بزرگسالان 10 گرم که در یک شربت ریخته بتدریج در 24 ساعت میل کنند و در مورد کودکان 10 قطره برای هر سال سن، ظرف روز می باشد. توجه: اسراف در خوردن کلمبو موجب تهوع شدید و مسمومیت می باشد، بنابراین در مصرف آن باید رعایت احتیاط معمول به عمل آید و زیر نظر و به توصیه پزشک در موارد لازم مصرف شود.    

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد